3970Leopoldsburg.be

Kamp van Beverlo

.

Het Kamp van Beverlo zal voor altijd gebonden zijn aan Leopoldsburg. Het dorp ontstond door de uitbouw van dit kamp. Tot op de dag van vandaag is Leopoldsburg (of ‘t Kamp in de volksmond) gekend omwille van het militaire kamp. Geen enkele militair weet niet waar het ligt!

Maar ook de militaire kampen ondervinden de tand des tijds. Gebouwen vervallen, worden afgebroken of vervangen door nieuwere. Een deel van de oude gebouwen werden reeds door Defensie afgestoten. Sommige hebben een nieuwe functie gekregen, maar andere zijn jammer genoeg volledig afgebroken. Zo staat het nieuwe rusthuis op de plaats waar vroeger het kolenmagazijn was en werd een heel groot deel van het oude cavaleriekamp (kwartier Reigersvliet) afgebroken om plaats te maken voor de nieuwe gevangenis. Hoe jammer het ook is, het blijft van het grootste belang dat we deze goed documenteren en een plaatsje geven zodanig dat ze nooit vergeten worden! Deze kunnen ook hieronder teruggevonden worden. Deze lijst is zeker niet volledig en in de toekomst zal nog wel meer verdwijnen…

Hieronder zie je alle artikels. Je kan echter ook op de knoppen drukken om enkel Historiek of Verdwenen zaken te zien! Door op de titel van de foto’s te klikken kom je op het artikel terecht.

Wat kan je nog bekijken / bezoeken?

Op het militaire domein staan nog een aantal historische gebouwen, waarvan de oorspronkelijke functie bekend is. Ook staan er nog een aantal monumenten, waarvan je de meeste van dichtbij kan bekijken. Om meer te weten over de historie van ‘t Kamp, dan is een bezoekje aan het Museum van het Kamp van Beverlo zeker niet over te slaan! Onderaan vind je al de artikels die gekoppeld zijn aan ‘t Kamp van Beverlo. Andere kan je terugvinden op de pagina van Leopoldsburg of Heppen.

Je kan echter zelf ook een keuze maken tussen Gebouwen MonumentenKwartieren Locaties en Musea:

Wil je alles zien dat je nog kan bekijken? Ga dan naar de overzichtspagina!

This article is also available in English