Matrozen Martin Gahbauer en Alois Wolf

Matrozen Martin Gahbauer en Alois Wolf

Deze tekst en foto’s komen van de website Balen Bevrijd, Matrozen Martin Gahbauer en Alois Wolf, geraadpleegd op 02/04/2020, (www.balenbevrijd.com). ​​​Een hartelijke dank voor de toestemming om het artikel en de foto’s op deze site te mogen gebruiken!

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het Kamp van Beverlo door de Duitsers gebruikt als opleidingscentrum en doorgangsplaats voor troepen. De militaire terreinen en gebouwen werden hoofdzakelijk gebruikt voor de opleiding van Kriegsmarine en SS-eenheden. Daarnaast verbleven er in Leopoldsburg ook leden van de Feldgendarmerie en was het dorp een belangrijk administratief centrum voor de Duitsers. Het was namelijk de enige plaats in Noord-Limburg waar een Ortskommandantur was gevestigd.
De zogenaamde Truppenübungsplatz Beverloo zorgde voor een constante aanwezigheid en circulatie van Duitse militairen in de regio. Leopoldsburg groeide onder andere uit tot een belangrijk scholingscentrum voor de Duitse Kriegsmarine. Maar in de lente van 1944 waren ook bijzondere eenheden in en rond het kamp aanwezig zoals de 12. SS-Panzer-Division ‘Hitlerjugend’.

Eén van de jonge Kriegsmarine rekruten die tijdens het laatste oorlogsjaar in Leopoldsburg een opleiding genoot, was Matroze-Obergefreiter Alois Wolf. Hij werd in 1944 gekazerneerd in het Kamp van Beverlo en daar gevormd tot bemanningslid van een zogenaamde U-boot of duikboot. Alois Wolf werd geboren op 26 september 1921 en was in de zomer van 1944 net geen 23 jaar oud. Hij werd slachtoffer van het tweede bombardement in de nacht van 27 op 28 mei 1944. Zijn graf is terug te vinden op de Duitse Militaire Begraafplaats in Lommel. Hij rust thans in Blok 54 onder Grafsteen 413.
Een ander slachtoffer was Matroos Martin Gahbauer. Ook hij was ingedeeld bij de Kriegsmarine en verbleef die periode in het Kamp van Beverlo. Martin Gahbauer werd geboren op 22 januari 1901 en was 43 jaar. Zijn graf ligt vlakbij dat van Alois Wolf op de Duitse Militaire Begraafplaats van Lommel. Hij rust eveneens in Blok 54, onder Grafsteen 433.

Je hebt het misschien gemerkt. Destijds was Martin Gahbauer begraven te Leopoldsburg. Je kan een boekje over de opening van de Duitse begraafplaats hier terugvinden.

This article is also available in English