Kwartier Moorslede

Kwartier Moorslede

Bij 4 RCI  vinden we een plan terug waaruit blijkt dat er in 1912 nog geen sprake is van het kwartier (tenminste het grote gebouw).

 Mevr Daelemans, geboren in 1929 en opgegroeid tegenover het kwartier herinnert zich het gebouw nochtans vanaf haar prille bestaan (waarschijnlijk gebouwd in 1931).

Iedereen is het erover eens dat de eerste gebruikers de mannen van spoorwegtroepen (T.C.F.) zijn geweest en dat het kwartier door de jaren heen zowat het onderkomen is geweest van “Jan en alleman” die naar ‘t Kamp kwamen.

Toen kort na de oorlog de Yzerkazerne (gebouwd in 1934 of 35 ) het onderkomen was voor de ESO Ecole des Sous Officiers, deed het kwartier Moorslede dienst als School voor de brevetes (B1) (De Greef en Champagne) en voor de vormingscursus RSM van alle Belgische eenheden. Dit was zeker het geval in 1948.   (De Greef, Champagne en Daelemans). Deze laatste vertelde me ook dat in 1952 -53 het 123ste TTR er onderdak vond toen men de K20 renoveerde.

Iedereen is het er ook over eens dat van begin de zeventiger jaren de MK 21 er gehuisvest is geweest tot midden de jaren 80, tijdstip waarop deze eenheid naar Helchteren verhuisde.

Nadien was het de beurt aan de Militaire Politie ( MP’s) later om hun intrek te nemen in dit kwartier, waar zij later het gezelschap kregen van BLT LEOPOLDSBURG (Bewegingscontrole). Zij verlieten het kwartier in 2004 en lieten Moorslede leeg achter.

In oktober 2015 werd Kwartier Moorslede opengesteld om vluchtelingen op te vangen. Sinds begin 2017 stond het terug leeg, totdat het in 2019 opnieuw geopend werd voor vluchtelingen opvang.

Opzoeking: Francis BENSCH

Toevoeging:

Aan de oostelijke muur van het kwartier kan men nog steeds de gevolgen van het geallieerde bombardement van 28 mei 1944 zien.

Kijk ook eens naar de oude postkaarten

Geraadpleegde diensten en bronnen:

  1. 4de Regionaal Centrum voor Infrastructuur (4 RCI) Leopoldsburg
  2. Domeinen
  3. Museum Kamp van Beverlo
  4. Heemkundige Kring Leopoldsburg
  5. De heren DE GREEF, DAELEMANS en CHAMPAGNE
Embleem van de spoorwegtroepen (Collectie P. Marquenie)

This article is also available in English