Schietveld

Schietveld

Het noordelijke deel van Kamp van Beverlo wordt gebruikt als schietveld. Hier kan je standen vinden voor het vuren en werpen van granaten (zie kaartje). Er bevindt zich heel veel heidegrond en op zomerse dagen kan het vuren voor heidebranden zorgen.

Vroeger werd hier gebruikt gemaakt van de Elektrische Schietschijf Commandant Bremer (er wordt nog steeds een kwartier naar hem genoemd). Deze schijf bestaat uit afzonderlijke ringen. Elke ring is onderverdeel in 89 segmenten, die elk afzonderlijk ingedrukt kunnen worden door inslag van een kogel, waardoor een elektrisch contact ontstaat. Dit contact doet een genummerde tuimelaar neervallen op de getuigenschijf naast de schutter. De doelplaat wordt door een veer teruggeduwd.

De Bremerschijf, uniek in de wereld, was een uitvinding van commandant BREMER uit 1903 en werd aangekocht door Nederland Bolivië Argentinië, Brazilië, Paraguay, Cuba, Duitsland, Frankrijk en Rusland.

Bremerschijf met getuigenschijf in het Kwartier BREMER te Leopoldsburg

Dankzij deze uitvinding was het kamp van Beverlo één van de modernste van Europa. Het was uitgerust met 63 lijnen voor individuele en 5 lijnen voor collectieve schietoefeningen.

Meer informatie over deze schijf vindt U in een artikel uit Het Eenheidsblad 01-2015 van het Kamp van Beverlo.

Kijk ook eens naar de oude postkaarten

This article is also available in English