Het bombardement op Leopoldsburg van 28 mei 1944

Het bombardement op Leopoldsburg van 28 mei 1944

Het Bombardement op Leopoldsburg van 28 mei 1944

Deze tekst en foto’s komen van de website Balen Bevrijd, Het bombardement op Leopoldsburg van 28 mei 1944, geraadpleegd op 02/04/2020, (www.balenbevrijd.com). ​​​Een hartelijke dank voor de toestemming om het artikel en de foto’s op deze site te mogen gebruiken!

In de nacht van 27 op 28 mei 1944, werd al een nieuwe raid gepland met als doelwit het Kamp van Beverlo. Aan de raid namen 331 toestellen deel. Het bombardement vond plaats tussen 01.54u en 02.18u. Acht Mosquito toestellen markeerden eerst het doelwit. Enkele minuten later volgde een luchtbombardement dat vooral het opleidingscentrum van de Kriegsmarine, het Krijgshospitaal en de magazijnen van het Kamp trof.

Tijdens het bombardement kwamen vooral Duitse militairen (de schattingen variëren tussen 300 en 7000 personen) om het leven, waarvan het merendeel bij de Kriegsmarine was ingedeeld. Ongeveer 270 overleden militairen werden geregistreerd als slachtoffer van het bombardement. Aanvankelijk kregen zij allen een laatste rustplaats op de Duitse Militaire Begraafplaats van Leopoldsburg. De meeste, geregistreerde slachtoffers werden begraven in een massagraf. In 1951 werden de graven overgebracht naar de Duitse Militaire Begraafplaats in Lommel. De slachtoffers uit het voormalige massagraf liggen thans in Blokken 54 en 55.
De aanval trof echter ook opnieuw de burgerbevolking in Leopoldsburg en Heppen. Tijdens de tweede aanval op het einde van mei 1944 kwamen 19 personen om het leven. Tien woningen werden met de grond gelijkgemaakt en vele huizen raakten beschadigd.
Het bombardement deed eveneens de gemeenten Balen en Olmen, net zoals de omliggende dorpen, op de grondvesten daveren. De vlammenzee was dan ook zeer goed zichtbaar vanuit de buurgemeenten en heel wat gebouwen liepen schade op ten gevolge van de hevige luchtaanvallen in mei 1944.
Voor nieuwsgierige burgers was het bijna onmogelijk om in Leopoldsburg te geraken. De gebombardeerde zone werd hermetisch afgesloten door de Duitsers. Wie het waagde om in de buurt te komen, werd opgeëist en ingezet bij de opruimwerkzaamheden.

Ook het Instituut OLV Visitatie werd geraakt tijdens dit bombardement. Daarover kan meer lezen in dit artikel.

This article is also available in English