… we in ‘t Kamp eigen specialiteiten hebben?

… we in ‘t Kamp eigen specialiteiten hebben?

Wist U Dat We In 't Kamp Eigen Specialiteiten Hebben?

bijgewerkt op 11 juli 2021

In t’ Kamp hebben we heel wat te bieden. Maar ook een te eten en te drinken hebben we het één en het ander. Ik wil het niet hebben over gerechten zoals het Steppegras dat zijn oorsprong hier vindt, of over de piottenbol, of over Colettekes Rijstpap, maar wel over drie “echt” lokale specialiteiten:

Kampse Borrel

De Kampse Borrel is een kruidenjenever van 35°, gestookt uit 5 verschillende granen, waarin men gedurende enige tijd 22 verschillende natuurlijke kruiden en plantjes laat intrekken is een creatie van Johan Van Orshoven.

De naam “Kampse” is afkomstig van het militaire kamp van Leopoldsburg, dat door koning Leopold I in 1835 werd opgericht in onze mooie Kempen, in Belgisch Limburg. De streek was er arm maar mooi, met duinen, heide, dennen, bessen en… kruiden.

De naam “borrel” betekent jenever, drupke, een witteke. In fruitstreken werd een witteke nogal eens gearomatiseerd door bessen of vruchten, doch te Leopoldsburg deed men dat met de rijkdom van de heide: geurige kruiden en geneeskrachtige plantjes.

De Kampse Borrel werd destijds verkocht door de “marketentsters”. Zij waren dames van goed gedrag en zeden die in de compagnies inwoonden. Naast haar huishoudelijke bezigheden mocht de marketentster als extra bijverdienste de “Kampse Borrel” te koop aanbieden aan de dorstige soldaten.

Rond 1913 ging deze traditie verloren. Door een prettig toeval werd in 1984 het originele recept teruggevonden en sinds 1985 is de “Kampse Borrel” weer in ere hersteld. Het is een bron van pret en kracht en… echt van bij ons.

Gastronomische vlees- en visgerechten met “Kampse Borrel” zijn verkrijgbaar: het zijn de creaties van bekende Belgische meesterkoks.

De “Kampse Borrel” bestaat in “Ne Zachte” van 22° en “Ne Straffe” van 35°.

Kampse Soldatenkoek

Iedereen die de dienstplicht heeft vervuld, kent ze ongetwijfeld nog. De bikkelharde soldatenkoek. Enkele bakkers uit Leopoldsburg maakten een eigen variant die uitgroeide tot een echte lekkernij.

De soldatenkoek is een harde, maar zeer voedzame koek. Met een militaire kazerne in Leopoldsburg kon een eigen streekvariant niet uitblijven. Het moest een koek worden die het grote publiek graag lust… Daar zijn ze in geslaagd met de Kampse Soldatenkoek!

De Soldaat

Op 27 december 2009 werd het bier “De Soldaat” voorgesteld aan de Kampenaars. Het was een blond pittig bier van 8,5% met gisting op de fles. Dit bier kwam er onder impuls van wijlen Ray Verpoorten. Die vond dat het typische soldatenbier van weleer niet mocht ontbreken in een garnizoensgemeente.

Een span met een authentieke bierkar hield halt aan de verschillende cafés om de eerste lading feestelijk te verdelen. Het blonde bier werd artisanaal gebrouwen volgens een oud Kempisch recept en werd op de markt gebracht door de Affligem Brouwerij, een voormalige familiebrouwerij in Opwijk. Daar werd het exclusief gebrouwen voor de toeristische dienst. Prik & Tik Leopoldsburg zorgt voor de verdeling.

Sinds midden 2012 is men het bier gaan brouwen bij brouwerij Anders in Halen. Sindsdien smaakt het iets zachter en werd het alcoholgehalte verminderd van 8.5% naar 7%.

Met de jaren werd ook het etiket lichtjes aangepast en staat er nu de beeltenis van een soldaat op.

Met dit biertje bezit ‘t Kamp nu dus een trio aan specialiteiten!

Update:

Sinds 2021 bestaat er ook een Soldaat Tripel. Zeker ook een aanrader voor zij die graag een blond biertjes drinken.

Ben je op zoek naar de Kampse Borrel en/of de Soldaat? Weet dan dat deze exclusief verkrijgbaar zijn bij Prik & Tik – Leopoldsburg!

This article is also available in English

3 Reacties

  1. Nyerguds

    Ik had een fles Kampse Borrel tegengekomen in een nogal vergeten drankkast in m’n ouderlijk huis, maar niemand die echt wist waar die vandaan kwam of wat het was. Bedankt om er wat informatie over online te zetten, want er is echt niet veel over te vinden op her net!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *