Molen

Molen

De Bergmolen, de Molen van ‘t Kamp of molen Bemindt (naar de bouwheer) is een stenen korenwindmolen in de Molenstraat, nabij het huidige kerkhof.

De stenen bergmolen werd in 1846 gebouwd door aannemer Pieter Bemindt-Annemans uit Brussel. Zijn afnemers waren vooral de militairen. Gemeentelijke verslagen uit 1852 vermelden dat deze bergmolen ooit een jaaromzet van 400 ton graan haalde.

De molen kende vele verschillende eigenaars, die de molen nooit lang in bezit hielden. Die economische bedrijvigheid hield stand tot 1935, toen werden de wieken verwijderd en werd het molengebouw gebruikt als stapelruimte. In de jaren 1960 werd de molenromp omgebouwd tot dancing en voortaan had naast Parijs ook het Kamp een tijdlang zijn Moulin Rouge. Deze inrichting werd verwijderd.

Jos Quintens kocht de romp in 1992 en begon in de zomer van 2002 de molenromp eigenhandig te herstellen. Hij liep al langer met plannen hiertoe, alleen de tijd ontbrak. Vanwege de krotbelasting drongen de werken zich op. Ondertussen is de romp opnieuw bepleisterd en zijn er nieuwe ramen gestoken. De eigenaar had plannen om opnieuw een wal rond de molen aan te brengen, maar dit werd niet gerealiseerd. In 2013 werd de romp verkocht aan een particulier, die de romp zowel in- en uitwendig wil renoveren. Een completering als windmolen wordt evenwel niet voorzien.

Oude postkaarten

This article is also available in English