Oude Brouwerij

Oude Brouwerij

Hyacint Caïmo was van 1812 tot 1815 officier in het Franse leger en nadien, tot 1825, in het Nederlandse leger. Na de onafhankelijkheid van België ging hij als kapitein in dienst bij het Belgische leger. Wanneer in 1835 het kamp van Diest werd opgebroken en overgebracht naar Beverlo, werd Caïmo belast met het engageren van voerlieden met paard en kar. Hij vestigde zich in Heppen waar hij in 1836 een groot stuk grond kocht waarop hij een riante tweewoonst liet bouwen. 

In 1845 verkocht Hyacint Caïmo zijn huis aan zijn zoon Ferdinand, die in 1848 op zijn beurt het gebouw doorverkocht. Hieronder vindt U een lijst van de verschillende eigenaars:

  1. Peter-Jan Bemindt, ondernemer en eigenaar uit Bourg. Bemindt werd in 1850, wegens frauduleuse praktijken bij de levering van vlees aan het leger, tot twee jaar effectieve gevangenisstraf veroordeeld. Hij zag nog kans om het gebouw in Heppen te verkopen, en vluchtte voor enkele jaren naar Parijs.

  2. Xavier Parée uit Moeskroen werd in 1850 de volgende eigenaar. Hij liet een groot magazijn bijbouwen en installeerde er een brouwerij in. Blijkbaar had hij financieel te hoog gemikt. In september 1851 verdween hij spoorloos. Drie maanden later werd de inboedel verkocht.

  3. Karel Dejoncker uit Brussel kocht op een openbare verkoop in 1852 de brouwerij met bijliggende tweewoonst en gronden. Ook de molen en de brouwerij in Leopoldsburg, die eigendom waren van Peter jan Bemindt, kocht hij op. Hij liet de brouwerij in Heppen ontmantelen en verhuurde de gebouwen. Tussen maart 1856 en oktober 1858 werd in het gebouw een privé-pensionaat ondergebracht. Zestien kinderen van soldaten kwamen er terecht onder toezicht van een schoenmaker, een bewaarschoolhouder, een schooljuf, een 26-jarige leerjongen en drie vrouwelijke helpsters. In 1865 stierf vader Dejoncker en de oude brouwerij werd verkocht aan de hopkoopman Frans Moeyersoens uit Aalst.

  4. Richard Vaes-Gerits, slachter uit Heppen is de laatste eigenaar. Hij kocht het goed in 1952 van de erven Smeets. Tot in 1960 woonden nog drie gezinnen in het gebouw, daarna werd het ingericht als vakantieverblijf voor jeugdgroepen.

  5. Het gebouw werd afgebroken in 2016 (of 2017).

Kijk ook eens naar de oude postkaarten

This article is also available in English