WO II – 08 september 1944 – Station van Heppen

WO II – 08 september 1944 – Station van Heppen

Spoorwegovergang en Café Damen, Heppen.
(Bewerkt en uitgeschreven door Patrick Cannaerts)

8 september 1944.

Omstreek 15u00 was er een motorestafette aangekomen bij Oberleutnant Franz KOPKA, die op dat moment aan het kerkhof van Beverlo stond met zijn StuG. De estafette zegt dat hij direct mee achterop moest springen om zich alzo naar het station van Heppen te begeven. Daar stond General Leutnant Kurt STUDENT hoogstpersoonlijk te wachten om zich de situatie van nabij door KOPKA te laten verklaren. Oberleutnant KOPKA, die Cie commandant van de 3e Cie was, van de Schwere Heeres Panzerjäger Abteilung 559 had op dat moment het defensief tussen Heppen en Beverlo onder zijn commando.

Generaloberst Kurt STUDENT

Foto van de StuG III van Kopka die werd uitgeschakeld op de Heppensesteenweg ter hoogte van vandaag nr 43.

Oberleutnant Franz KOPKA

Aangekomen in Heppen aan het station geeft hij de tactische situatie weer aan General Leutnant K. STUDENT. Deze weet hem te vertellen dat er versterking op komst is. Iets nadat General Leutnant K. STUDENT weer weg was, komt Oberleutnant REDING, Ordenance Officier van General CHILL (Commandant van de 85ste Inf Div.) aan.  REDING (als ordenance van CHILL) had dezelfde vraag als STUDENT om zo snel mogelijk informatie in te winnen over de sector in het westen en de tankformaties. Ook Oberleutnant BECK van het II./Fsch.Jg.RTgt 6 komt met de beloofde versterking aan.

Net op het moment dat Oberleutnant KOPKA en Oberleutnant BECK elkaar naast de rijbaan de hand schudden (Beringsesteenweg), start de aanval van de Coldstream Guards weer. Zij schieten met hun tank(s) projectielen af. Eéntje ervan komt op de rijbaan terecht en spat uit elkaar. Een grote schrapnel snijdt de 2 onderbenen van Oberleutnant BECK af. Hij wordt direct naar Cafe Damen gesleurd. Daar trachten ze zijn benen nog af te binnen met een telefoonkabel, doch het mag niet baten. BECK zal enkele minuten later sterven.

Er is ’s anderendaags nog een bloedspoor op de rijbaan te vinden tot in het café.

Er waren aan het station 2 cafe’s. Dat van Damen en nog eentje op de Beringsesteenweg. Schuin tegenover het station. Café Terminus. (Daar is echter geen info meer van te vinden.)

Aan het station van Heppen komt het tot korte doch zware gevechten. De treinwagons die er stonden, geladen met munitie van de Duitsers zullen ook iets later geraakt worden en uitbranden.

Als de duisternis begint te vallen trekken de Britten zich terug naar Beverlo en de Duitsers naar Heppen. De slag om Heppen gaat de 9e september onverminderd voort.

Oberleutnant Rudolf BECK ligt begraven op de Duitse militaire begraafplaats te Lommel

Bronnen:

  • De slag om Heppen en Leopoldsburg, Marius Louche, 2001
  • Autumn Gale/Herbstsurm, Jack Didden en Maarten Swarts, 2013
  • 35 stunden am Albertkanal, Franz Kopka, 1993

This article is also available in English