Straatnamen

Straatnamen

Een overzicht van alle verklaarde straatnamen van Leopoldsburg, Heppen en het Kamp van Beverlo.

Als er een (post)zegel onder de straatnaam staat, dan kan je hierop klikken om een aantal oude postkaarten te zien.

Straatnaam
Informatie
_____________
Florent De Keyser, geboren te Bierbeek op 11 april 1897, was in 1940 adjudant bij de Rijkswacht in Leopoldsburg. In 1944 werd hij als agent van de geheime inlichtingendienst “Marc” door de Duitsers aangehouden. Na een verblijf in de gevangenis van Sint-Gillis (Brussel) werd hij naar Duitsland gedeporteerd.

Adjudant De Keyser overleed in het concentratiekamp Groß-Rosen op 11 december 1944.
De Bergstraat is gelegen aan de Zandberg. De rug van de Zandberg had vroeger een redelijke hoogte. Het was een deel van de duinen die zich uitstrekten van Hechtel over het Militaire Domein naar het Geleeg.
Louis Bernheim (1861 – 1931) was, als luitenant-generaal, bevelhebber van de 1ste legerdivisie tijdens de 1ste Wereldoorlog. Hij was één van de organisatoren van de verdediging aan het Ijzerfront. Minder fraai was zijn harde anti-Vlaamse houding*, waardoor hij zich de haat van de Vlaamse Frontbeweging op de hals haalde. Naar aanleiding van zijn wens om gecremeerd te worden na zijn dood opende hij het debat over crematie (toen nog wettelijk verboden), die zeer gecontesteerd werd door de katholieken , o.a. kardinaal Van Roey.
(* Hij weigerde o.a. de lichamen van twee Vlaamse frontsoldaten te laten bergen omdat één van hen “flamingant” was.)
Generaal Alois Biebuyck (Sint-Eloois-Vijve 20/06/1860 – Elsene 28/01/1944)

Bij de mobilisatie (1914) was hij kolonel, de allereerste bevelhebber van het pas gevormde 2de Regiment Karabiniers. Onder zijn bevel voerde het regiment slag rond Antwerpen en Lier. Teruggetrokken achter de IJzer werd hij tot driemaal op één dag getroffen door een kogel. Na een onvolledig herstel van 7 maanden keerde hij terug naar het front en voerde als generaal-majoor bevel over de Brigade Jagers te Voet. Ook werd hij tot vleugeladjudant van de Koning benoemd.

In 1916 kreeg hij de 6de legerdivisie onder zijn bevel en later zelfs de Zuidelijke Groepering (Franse, Belgische en Engelse eenheden). Hij onderscheidde zich te Passendale, Moorslede en aan de Leie (1918). Voor zijn heldhaftig gedrag kreeg hij meerdere onderscheidingen.
AloisBiebuyck
Pieter Bruegel de Oudere, geboren ca. 1525 en gestorven te Brussel op 5 september 1569, ging volgens Carel Mander in de leer bij Pieter Coecke van Aelst en bij Hiëronymus Cock, te Antwerpen. In 1551 werd hij ingeschreven als vrijmeester van het Sint-Lucasgilde te Antwerpen. Hij reisde via Frankrijk en de Zwitserse Alpen naar Italië, bezocht o.a. Rome, Napels en Messina en keerde in 1553 naar Antwerpen terug. Na 1560 verhuisde hij naar Brussel. Hij huwde er met Mayken Coecke, dochter van Pieter Coecke van Aelst en vervolgens met Maria Verhulst, alias Bessemers.

De artistieke loopbaan van Pieter Bruegel is kort geweest. Er zijn ca. vijftig schilderijen van hem bekend. Het merendeel daarvan is gesigneerd en gedateerd; de vroegste stammen uit de tijd na zijn terugkeer uit Italië, hoewel enkele tekeningen voor of tijdens de reis zijn gemaakt. In deze bladen kondigt zich al de grote landschapsschilder aan.
PieterBrueghel
De Brigade Piron of officieel Belgische 1e Infanteriebrigade werd tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Verenigd Koninkrijk opgericht en stond onder bevel van Jean-Baptiste Piron die op zijn beurt onder het commando stond van de Britse 6e Luchtlandingsdivisie van het Canadese 1e Leger. Vanaf 28 augustus 1944 viel de brigade onder de Britse 49ste Divisie van het Britse 2e Leger.

De brigade bestond uit 2200 (volgens een andere bron 2500) gevluchte Belgische en Luxemburgse militairen. De eenheid werd opgeleid in Tenby (Wales). Ze nam niet deel aan de landing in Normandië maar landde op 7 augustus 1944 in Arromanches en Courseulles-sur-Mer, en bevrijdde op 21 augustus Cabourg, op 22 augustus Deauville, op 24 augustus Trouville-sur-Mer en op 25 augustus Honfleur.

Nadien nam de brigade deel aan de bevrijding van België. Ze stak op 3 september bij Rongy de grens over en bevrijdde een dag later de hoofdstad Brussel. De militairen kregen hierna een paar dagen verlof om hun familie te bezoeken.

Vervolgens nam de eenheid deel aan de veldtocht in Nederland, met name op Walcheren en in Betuwe.
Willem Hendrickx, de eerste burgemeester van Heppen, werd geboren te Diest in 1807. Zijn ouders dreven een Eierhandel, maar lieten hun zoon eerst enkele jaren studeren voor hij ook in de zaak kwam. Toen het militaire kamp van Diest naar Beverlo verhuisde (1835), verlegde ook Willem zijn handel. Zo maakte hij in Heppen kennis met Therese Theys en trouwde er met haar in 1839.

Op aanraden van de pastoor ging Willem in de lokale politiek. Vanaf januari 1846 werd hij gemeenteraadslid in Beverlo en op 23 februari schepen. Hierdoor werd hij de aangewezen man om de eerste burgemeester van Heppen te worden.

Willem Hendrickx stierf in Heppen op 28 augustus 1888. Over zijn uitvaart op 11 september deden jarenlang de wildste verhalen de ronde. Men zou ‘de Zuipvaart van de oude Burgemeester’ niet snel vergeten.
Hendrickx
Een zoon uit Charles Caïmo’s tweede huwelijk, Hypoliet, werd militair. Als luitenant bij de Artillerie vertrok hij in 1894 naar het toenmalige Belgisch Congo. Daar overleed hij in 1896. Naar hem werd in Leopoldsburg de Caïmolaan genoemd.
De straat is vernoemd naar CHAPELIÉ, Jean-Jacques, Edouard. Hij werd geboren te Marseille op 13 oktober 1792 en is overleden te Elsene op 24 oktober 1864. Hij was Luitenant-Generaal en tevens stichter, Studiedirecteur en Commandant van de Militaire School van 1834 tot 1863; de Onder Stafchef van de Generale Staf van het Leger van 1832 tot 1834. Het rare is dat het accent op de E verloren is gegaan bij het benoemen van de straat.
Chazallaan
Chazal, Pierre Emmanuel Félix baron (Tarbes 1 januari 1808 – Uzos, bij Pau, 25 januari 1892), Belgisch generaal en politicus, stamde uit een Franse familie die in 1814 naar Brussel uitweek. In 1830 schaarde hij zich aan de zijde van het anti-Nederlandse verzet en nam hij actief deel aan de Belgische Revolutie. In 1844 werd hij tot Belg genaturaliseerd. Van 1847 tot 1850 en van 1859 tot 1866 was hij minister van Oorlog. Tijdens zijn tweede ambtsperiode liet hij het ontwerp van Brialmont om een grote omheining rond Antwerpen te leggen, goedkeuren (1859) en uitvoeren. In 1871 was hij woordvoerder van een gemengde militaire commissie die de persoonlijke dienstplicht propageerde. Hij trok zich in 1875 terug op zijn landgoed te Uzos. Meer info vindt u in het artikel over zijn standbeeld.
Couwenberghstraat

Genoemd naar Evariste Couwenbergh, burgemeester van Leopoldsburg van 30 juni 1898 tot 03 mei 1907. Hij werd geboren te Diest op 12 maart 1829 en overleed op 03 mei 1907.
Charles Marie Pierre Albert graaf de Broqueville (Postel (Mol), 4 december 1860 - Brussel, 5 september 1940) was de Belgische kabinetsleider tijdens de Eerste Wereldoorlog (van 17 juni 1911 tot 1 juni 1918) en eerste minister van 22 oktober 1932 tot 20 november 1934.
DelvauxlaanPaul Delvaux werd geboren te Antheit op 23 september 1897 en stierf te Veurne op 20 juli 1994. Hij was een Belgisch schilder en tekenaar, studeerde aan de Brusselse academie en debuteerde met natuurgetrouwe composities (figuren en landschappen) met postexpressionistische inslag. Omstreeks 1936 begon hij onder invloed van René Magritte en Giorgio de Chirico werk te schilderen dat klassiek van vorm en surrealistisch naar de geest is (zie surrealisme).
Werk van Delvaux bevindt zich o.a. in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België te Brussel, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten te Antwerpen, het museum van de Stichting Paul Delvaux te Sint-Idesbald (Koksijde), het Musée des Beaux-Arts te Bergen (Mons), het Museum Boijmans Van Beuningen te Rotterdam, de Tate Gallery te Londen, het Niedersächsisches Landesmuseum te Hannover en in het Museum of Modern Art te New York.
DelvauxPaul
EloiHelleboschStraatElie François Hellenbosch was de vierde burgemeester van Leopoldsburg (24/04/1885 tot 1891).
Hij werd geboren te Diest op 1 december 1843 en overleed te Leopoldsburg op 28 augustus 1910.
Emile Verhaeren (Sint-Amands, 21 mei 1855 - Rouen (Frankrijk), 27 november 1916) was een Franstalig Belgisch auteur en een vertegenwoordiger van het symbolisme. Hij was dichter, schreef kortverhalen, kunstkritiek en toneel. Zijn werk is vertaald in 28 talen (waaronder Engels, Russisch, Duits, Chinees en Japans).[1] Verhaeren debuteerde in 1883 met Les Flamandes, een naturalistische bundel geïnspireerd door de wellustige taferelen uit de Vlaamse schilderkunst van de 16e en 17e eeuw. In 1886 volgt Les Moines in de sfeer van het religieus mysticisme. Van 1888 tot 1891 publiceert hij zijn zwarte trilogie: Les Soirs (1888), Les Débâcles (1888) en Flambeaux noirs (1891). De bundels, bibliofiel uitgegeven bij Edmond Deman in Brussel, baden in de duistere fin-de-siècle-sfeer van zwaarmoedigheid en zelfkwelling. Het zijn de jaren waarin Verhaeren aan neurasthenie lijdt.

Zoals U ziet werd zijn voornaam fout geschreven in de straatnaam!
EnglebertAdanglaanBakker Englebert Adang was vanaf 1870 gemeenteraadslid en in 1882 werd hij tot schepen verkozen. Hij was lid van de volksbibliotheek en van het weldadigheidsbureau. Na zijn dood in 1884 schonk hij bij testament de helft van zijn vermogen aan het weldadigheidsbureau. Om dit te eren werd de toenmalige Noorderlaan omgedoopt in Englebert Adanglaan.
EnsorlaanJames Ensor werd geboren te Oostende op 13 april 1860 en aldaar gestorven op 19 november 1949). Hij was een Belgisch schilder, tekenaar en etser en een belangrijk vertegenwoordiger van het symbolisme. Als zoon van een Britse vader en een Belgische moeder groeide hij op in een kleinsteeds milieu; zijn grootmoeder had een souvenirwinkeltje, wat hem inspireerde bij zijn stillevens en maskers.

Ensor was tevens portrettist, karikaturist en een meesterlijk tekenaar en etser.
JamesEnsor
FAYT Leon ° Rouvroy 06-07-1873 was Majoor van de Genie in het Kamp van Beverlo.
Op 19-11-1919 kwam ook zijn gezin naar Leopoldsburg. Zij konden hier echter niet aarden en keerden terug naar Mons in 1920.
Fayt was eigenaar van meerdere percelen heidegrond op 't Geleeg. Hij stond deze af aan de gemeente Bourg-Léopold. De gemeente aanvaarde deze officieel op 15-01-1938.
FerdinandVanBaelStraatFerdinand Van Bael werd geboren te Genk op 18 november 1921. De jonge Ferdinand overleed op 8 december 1944 in het in het concentratiekamp Groß-Rosen in Duitsland.FerdinandVanBael
Gaston OeyenstraatGaston Oeyen was burgemeester van Leopoldsburg van 16/12/1947 tot 31/12/1970. Gaston Oeyen
Gen_deKrahestraat
Generaal de Krahe was één der meest geliefde bevelhebbers van de Infanterieschool. Hij was ook één der oprichters van de roemrijke “Grenswielrijdersbataljon”.Generaal de Krahe
GenLemanStr
Gérard Mathieu Joseph Georges Leman werd geboren te Luik 8 januari 1851 en is er overleden op 17 oktober 1920.
Hij was tijdens zijn militaire loopbaan als officier de leermeester van Zijn Majesteit Koning Albert I. Hijzelf was verantwoordelijk voor de militaire opleiding van de Koning.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog was hij bevelvoerder over de forten van Luik. Hij was vastbesloten de Duitse opmars zo lang als het kon tegen te houden en te vertragen.
In de aanloop naar dit wereldconflict zette hij meer dan 18.000 arbeiders uit de streek rond de vurige stad in om verdedigingswerken aan te leggen. Voor deze werkzaamheden werd hij op ministerieel niveau op de vingers getikt omdat hij hiermee de Belgische neutraliteit in het gedrang bracht.
“In geval van oorlog zal het land me uiterst dankbaar zijn en moest die er niet komen dan kan U mijn sterren krijgen” was zijn laconieke antwoord.
De forten hebben hun nut bewezen en konden slechts veroverd worden door het inzetten van de Dikke Bertha. Tijdens die strijd wordt Generaal Leman gekwetst en bewusteloos van onder het puin gehaald in het fort van Loncin en gevangen genomen. Tot het eind van de oorlog zou hij in Duits krijgsgevangenschap verblijven.
Opnieuw dreef zijn vastberadenheid hem tot het eisen van de vermelding in het gevangnemingsrapport dat hij zich niet had overgegeven maar bewusteloos was bij de gevangenneming.
Bij zijn terugkeer in Luik werd hij als een ware held ontvangen.
GeneraalLeman
GeorgesLemmensStraatGeorges Lemmens was schepen in 1881. Hij sneuvelde in 1918 op het slagveld in de Panne waar hij als vrijwilliger bij de Carabiniers diende.
GOIRIS Antoine Joseph (°Leopoldsburg 09-07-1882 - † Ektshie (Evenaar) 17-09-1905)

Goiris was een agent van ABIR (Anglo Belgian Indian Rubber Company).
GuidoGezellestraatGuido Gezelle (Brugge 1 mei 1830 – aldaar 27 november 1899) Belgisch Nederlandstalig schrijver. Hij was één van de grote figuren van de moderne lyriek. Opgegroeid als zoon van een tuinier in een eerder landelijke volksbuurt aan de rand van Brugge, droeg hij in zich de tegenstrijdige trekken van zijn opgeruimde, welbespraakte vader en zijn introverte, hypergevoelige en scrupuleus godvruchtige moeder. In 1854 werd hij priester gewijd en benoemd tot leraar aan het kleinseminarie te Roeselare, waar hij als half-betalend leerling, belast met portiersdienst en boodschappen, de hogere humanioraklassen had afgedaan (1846–1849) en waar hij de (nooit vervulde) droom had gekoesterd missionaris in Groot-Brittannië te worden.GuidoGezelle
De Heikapper was een persoon voor die plaggen steekt op de Lange Heuvelheide. Deze plaggen werden gebruikt in de potstal en als dakbedekking. Het uit blauwe hardsteen vervaardigde standbeeld van de Heikapper staat aan het ronde punt van Heppen.
HendrikConsciencestraatHendrik Conscience (Antwerpen 3 december 1812 – Elsene 10 september 1883) was een Belgisch Nederlandstalig schrijver. Hij werd internationaal beroemd.HendrikConscience
HenriVanGompelStraatHenri Van Gompel werd geboren te Leopoldsburg op 3 november 1919. Hij overleed aan tyfus in het Tsjechische concentratiekamp Theresienstadt op 10 mei 1945.HenriVanGompel
HermanBijnensstraatHerman Bijnens was de tweede burgemeester van Leopoldsburg (08/08/1872 tot 18/05/1873).
Hij werd geboren op 11 september 1831 en overleed op 18 mei 1873.

Deze straat, die maar een kleine honderd meter lang is, werd genoemd naar het zeer nabij gelegen Militaire Hospitaal.
Jacoletstraat
Serafien Jacolet werd geboren te Diest op 27 januari 1822. Ze bleef ongehuwd en werd 95 jaar oud.
Zij, dochter van een Diestse ondernemersfamilie die zich in Leopoldsburg vestigde, maakte via een betwist testament al haar Kampse bezittingen over aan de commissie van openbare onderstand (nu OCMW).
Een welgekomen schenking waarvoor de gemeente haar erkentelijkheid toonde door in 1917 een straat naar haar familienaam te noemen.
Serafien liet de gemeente een vijftal huizen en 6 hectare grond na.
Twee huizen in de Koningsstraat, een huis aan het Koning Albertplein (het vroegere belastingkantoor),een huis op het zelfde plein en een boerderij met omliggende gronden. De waarde van dit geheel werd destijds geschat op 46.650 frank. Zelf woonde ze nooit in Leopoldsburg.
Joannes 'Jean' Lenaerts (° Heppen 30 augustus 1920 † Neuengamme 27 augustus 1944) was een mijnwerker.
Tijdens de oorlog hadden de mijnwerkers het hard te verduren: onderdrukking door de Nazi's, lage lonen,...
Einde 1943 sloot Jean zich aan bij de patizanen en onder leiding van Albert Geerdens nam Jean deel aan verschillende acties, waarbij sluizen, sporen en telefoonleidingen werden vernield.
Op 16 augustus 1944 werd hij aangehouden in herberg Kuppens, Aschdonck te Heppen. Hij werd naar Breendonk gebracht en vervolgens naar het concentratiekamp van Neuengamme, waar hij op 27 augustus 1944 overleed.
JesperslaanOscar Jespers, geboren te Borgerhout op 22 mei 1887 en gestorven te Sint-Lambrechts-Woluwe op 1 december 1970, was een Belgisch beeldhouwer. Hij was de broer van de schilder Floris Jespers en volgde de lessen aan de academie en aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen. In 1927 vestigde hij zich te Brussel en was hij leraar aan het Hoger Instituut voor Architectuur en Sierkunsten (Ter Kameren, Brussel). Van 1949 tot 1957 doceerde hij aan de Jan van Eyckacademie te Maastricht en in 1961 was hij gastleraar aan The School of the Museum of Fine Arts te Boston. Hij debuteerde als impressionist en maakte van 1914 tot 1918 een kubistische periode door. Vanaf 1920 was hij een belangrijk voortrekker van het Vlaamse expressionisme. Uiteindelijk keerde hij terug tot een zich meer met de natuur verzoenende vormgeving. Werk van Jespers bevindt zich o.a. in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België te Brussel, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten en het Openluchtmuseum voor Beeldhouwkunst Middelheim, beide te Antwerpen, het Museum of Modern Art te New York.OscarJespers
Jacobs Marie-Joseph (Mol 28-01-1861 - 1938) vestigde zich in 1894 als brouwer.
Bij de verkiezingen van 20-10-1907 veroverde hij als onafhankelijke nieuwkomer in de politiek de burgemeesterssjerp.
Hij was burgemeester van 01-01-1908 tot 06-01-1920.
Tijdens de moeilijke oorlogsjaren van WO I wist hij met leningen bij particulieren de nodige fondsen te bekomen om personeel en achtergebleven families van militairen uit te betalen om zo in hun levensbehoeften te voorzien.
KarmellaanNadat een orkaan in november 1837 het eerste parochiekerkje in het militair domein had vernield, werd in 1843 een nieuwe kerk buiten het militair domein ingewijd.

Deze kerk werd gebouwd in neoklassiek stijl en bood slechts plaats aan 300 personen. Veel te weinig voor de talrijke soldaten.

In 1906, na de bouw van de nieuwe OLV Tenhemelopnemingkerk, werd het kerkje verkocht. Het diende aanvankelijk als stapelplaats. In 1924 werd het opnieuw verkocht aan de zusters-karmelietessen, die het tot op heden als kapel gebruiken.

Het aangebouwd klooster van de zusters-karmelietessen is in gebruik sinds 1924. De stichting gebeurde onder impuls van priester Poppe die toen ook geestelijk directeur was van de Centre d’ Instructions de Brancardiers et d’ Imfirmiers (C.I.B.I.). Mère Jeanne de la Croix was de eerste priorin. Meer info over de Karmel kan hier op deze site vinden.
Karmel
KeizerinCharlottelaan
Charlotte Marie Amélie Auguste Victoire Clémentine Léopoldine (Laken 7 juni 1840 – Kasteel van Boechout, Meise, 19 januari 1927), keizerin van Mexico, prinses van België, enige dochter van de Belgische koning Leopold I, huwde op 27 juli 1857 met Maximiliaan van Oostenrijk, broer van keizer Frans Jozef. Nadat haar echtgenoot in 1867 door aanhangers van Juarez was gefusilleerd, verergerde haar kwaal (zinsverbijstering); Leopold II wees zijn zuster het kasteel van Tervuren en na 1879 dat van Boechout te Meise, toe.KeizerinCharlotte
KoningAlbertIlaanAlbert I, Albert Léopold Clément Marie Meinrad (Brussel 8 april 1875 – Marche-les-Dames 17 februari 1934), derde koning der Belgen. Hij had recht op de troon daar zijn broer Boudewijn overleden was in 1891. Op 23 december 1909 volgde hij zijn oom Leopold II op – waarbij hij als eerste Belgische vorst de grondwettelijke eed in beide landstalen aflegde.
Albert vond de dood bij een bergbeklimming. Hij was op 2 oktober 1900 gehuwd met Elisabeth, hertogin in Beieren, die hem drie kinderen schonk: Leopold, de latere Leopold III (3 november 1901), Karel, die in 1944 regent werd (10 oktober 1903), en Marie-José (4 augustus 1906).
KoningAlbertI
KoningAlbertI-plein
Albert I, Albert Léopold Clément Marie Meinrad (Brussel 8 april 1875 – Marche-les-Dames 17 februari 1934), derde koning der Belgen. Hij had recht op de troon daar zijn broer Boudewijn overleden was in 1891. Op 23 december 1909 volgde hij zijn oom Leopold II op – waarbij hij als eerste Belgische vorst de grondwettelijke eed in beide landstalen aflegde.
Albert vond de dood bij een bergbeklimming. Hij was op 2 oktober 1900 gehuwd met Elisabeth, hertogin in Beieren, die hem drie kinderen schonk: Leopold, de latere Leopold III (3 november 1901), Karel, die in 1944 regent werd (10 oktober 1903), en Marie-José (4 augustus 1906).
KoningAlbertI
KoninginAstridplein
Astrid Sophie Louise Thyra (Stockholm 17 november 1905 – Küssnacht, Zwitserland, 29 augustus 1935). In 1926 huwde zij de Belgische kroonprins Leopold, de latere koning Leopold III. Zij schonk het leven aan prinses Joséphine-Charlotte (11 oktober 1927), prins Boudewijn (7 september 1930) en prins Albert (6 juni 1934). Koningin Astrid was zeer geliefd door het Belgische volk. Zij vond de dood bij een verkeersongeval.KoninginAstrid
KoninginElisabethlaanElisabeth Gabrielle Valérie Marie (Possenhofen 25 juli 1876 – Brussel 23 november 1965) huwde op 2 oktober 1900 Albert , toen kroonprins van België. Van huis uit vertrouwd met de geneeskunde, verwierf zij tijdens de Eerste Wereldoorlog een grote populariteit door haar zorg voor de verpleging van de soldaten aan het IJzerfront. Na de oorlog uitte zich eenzelfde bekommernis in tal van medische en filantropische stichtingen. Daarnaast gaf Elisabeth blijk van levendige artistieke en wetenschappelijke belangstelling. In 1937 vond, gepatroneerd door de Fondation Musicale Reine Elisabeth, de eerste Internationale Muziekwedstrijd Eugène Ysaye plaats, in 1950 uitgebouwd tot de befaamde Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth van België. In 1939 stichtte zij de Muziekkapel Koningin Elisabeth te Argenteuil.KoninginElisabeth
KoninginLouisa-MarialaanLouise Marie (Palermo 3 april 1812 – Oostende 11 oktober 1850) was de dochter van de Franse koning Louis-Philippe. Ze huwde op 9 augustus 1832 Leopold I, koning der Belgen. KoninginLouisa-Maria
KoninginMarie-HenrietteLaanMaria Hendrika (Boedapest 23 augustus 1836 – Spa 19 september 1902), dochter van aartshertog Jozef van Oostenrijk, uit het Huis Habsburg, huwde in 1853 met Leopold, die in 1865, als Leopold II, koning der Belgen werd. Vanaf 1893 leefde zij teruggetrokken te Spa.KoninginMarie-Henriette
KOPS Joseph (°Leopoldsburg 19-11-1864 - † Dufile 09-07-1900).
Als kapiteinbevelhebber naam Kops dienst bij de Openbare Macht in Kongo.
In 1898 keert luitenant Kops terug en wordt de dorpsgenoot een receptie aangeboden.
Leonard Geukens - Een oorlogsheld uit Heppen

Leonard Geukens werd geboren in Heppen op 4 juni 1894 in een gezin met drie kinderen. Hij studeerde aan het College van Beringen en werd daarna paardenhandelaar. Toen de oorlog uitbrak werd hij, als dienstplichtige van klas 4, opgeroepen om vanaf september het land te dienen.

Na zijn opleiding werd hij ingedeeld in het 1ste Regiment Karabiniers, 3de Bataljon, 9de Compagnie en kreeg als stamnummer 60.670. Zijn regiment moest de lijn Ieper-Steenstraete, langs de rivier Ieperlee en het kanaal leper-IJzer, verdedigen. Gedurende zijn eerste 43 maanden aan het front bleef hij ongedeerd. Tot op de fatale ochtend van 28 september 1918...

Tijdens een aanval raakte hij zwaargewond, wat hem niet tegenhield om met granaten te blijven gooien naar de Duitsers, die hardnekkig weerstand boden.

Geukens werd naar het militair hospitaal ‘L’Océan’ te Vinkem overgebracht. Op de dag van de Wapenstilstand, op 11 november 1918, mocht Leonard Geukens het hospitaal verlaten en ging hij in herstelverlof. Op 7 oktober 1919 werd hij gedemobiliseerd. Als blijk van dank werd hij op 7 juni 1919 bevorderd tot sergeant.

Leonard Geukens stierf in het Militair Hospitaal van Leopoldsburg op 16 augustus 1931.
LeonardMeesStraat Leonard Mees was de achtste burgemeester van Leopoldsburg (1923 tot 1927).

Hij werd geboren te Testelt op 23 november 1863 en overleed te Leopoldsburg op 8 september 1931.
MeesL
LeonardStraatHenri Joseph Leonard was de derde (21/10/1873 tot 1885) en vijfde (12/03/1891 tot 5/03/1898) burgemeester van Leopoldsburg.

Hij werd geboren te Rochefort op 24 augustus 1821 en overleed te Leopoldsburg op 5 maart 1898.
LeonardH
LeopoldILaan Leopold I, voluit: Leopold George Christiaan Frederik (Coburg 16 dec. 1790 – Laken 10 dec. 1865), eerste koning der Belgen (1831–1865), zoon van hertog Frans van Saksen-Coburg, uit het Huis Saksen-Coburg-Gotha. Uit zijn (tweede) huwelijk (9 aug. 1832) met Louise Marie, dochter van de Franse koning Louis-Philippe, had hij vier kinderen: Lodewijk Filips (1833–1834), de latere Leopold (II), Filips en Charlotte.KoningLeopoldI
LeopoldIILaanLeopold II, voluit: Leopold Lodewijk Filips Marie Victor (Brussel 9 april 1835 – Laken 17 dec. 1909), tweede koning der Belgen (1865–1909), zoon en opvolger van Leopold I, uit het Huis Saksen-Coburg-Gotha.

Zijn levenswerk is de stichting van de Onafhankelijke Kongostaat, waarvan hij in 1885 als de soeverein werd erkend. De kritiek op zijn beleid aldaar en de materiële moeilijkheden om dit onmetelijke gebied te beheren, leidden uiteindelijk tot de overname van de Kongostaat door België op 8 okt. 1908. Uit Leopolds huwelijk (22 aug. 1853) met aartshertogin Maria Hendrika van Oostenrijk werden vier kinderen geboren: Louise (1858–1924), Leopold (1859–1869, zie hierna), Stéphanie (1864–1945) en Clémentine (1872–1955).
KoningLeopoldII
LeopoldIIILaanDe mooiste laan van Leopoldsburg werd in 1985 door Koning Boudewijn ingewandeld en ingehuldigd als de Koning Leopold III-laan, ter ere van zijn overleden vader.Leopold III, voluit: Leopold Filips Karel Albert Meinrad Hubertus Maria Miguel (Brussel 3 nov. 1901 – Sint-Lambrechts-Woluwe 25 sept. 1983), vierde koning der Belgen (1934–1951), oudste zoon en opvolger van koning Albert I, uit het Huis Saksen-Coburg-Gotha, droeg aanvankelijk de titel hertog van Brabant. Op 8 nov. 1926 huwde hij prinses Astrid van Zweden (gest. 1935).In 1941 trad Leopold in het huwelijk met Lilian Baels. De bekendmaking van dat huwelijk veroorzaakte heel wat beroering bij de bevolking. Op 16 juli 1951 deed hij definitief afstand van de troon ten gunste van zijn zoon Boudewijn, maar hij behield de koningstitel.KoningLeopoldIII
LouisLecocqStraatLouis Napoleon Lecocq was de negende burgemeester van Leopoldsburg (januari 1927 tot 21/04/1938).

Hij werd geboren te Leopoldsburg op 21 april 1865 en overleed te Leopoldsburg op 21 april 1938.
LouisLecocq
LtCormeauMathieu Cormeau, zoon van onderwijzer Corneil Corneau, was bij het uitbreken van WO II luitenant bij de 11de Linie-regiment. Hij sneuvelde op 33 jarige leeftijd, op 20 mei 1940, tijdens de beschieting van het dorp Sleidinge.

De Franse generaal Ferdinand Foch was bevelhebber van de geallieerden aan het westelijke front tijdens het laatste gedeelte van de Eerste Wereldoorlog. Foch werd door de geallieerden gekozen als opperbevelhebber van de geallieerde troepen na het Duitse offensief in 1918 en ontketende een reeks tegenoffensieven die de uiteindelijke overwinning inleidden.
Op het militair domein stond vroeger een militaire gevangenis “Malakoff” genoemd (naar een bolwerk van Sebastopol in Rusland). Hier huisde de strafcompagnie of de compagnie ‘sans floche’). Door de Duitse bombardementen in mei 1940 werd de gevangenis beschadigd en rond 1950 volledig afgebroken. Meer informatie kan gevonden worden in dit artikel.
Marcel Torfs werd geboren te Leopoldsburg op 14 juni 1921. Tijdens WO II werd hij naar Duitsland gedeporteerd. Hij overleed in het kamp van Büchenwald op 19 maart 1945.
Victor Léonard Michel (Gent, 8 januari 1851 - Brussel, 4 december 1918) was een Belgisch militair en minister van Oorlog.
De bergmolen werd in 1846 gebouwd door aannemer Pieter Bemindt- Annemans. De molen was in werking tot 1935, toen werden de wieken verwijderd. Hierna werd alle molenbedrijvigheid gestaakt. Meer info vind u in het artikel over de molen.

De persoon naar wie deze laan genoemd is ene Ferdinand Nicolay.
Hij werd geboren op 30 april 1770 te Stavelot. Hij overleed te Brussel op 15 oktober 1854. Hij is nooit inwoner geweest van de gemeente Leopoldsburg; hij heeft er misschien wel verbleven, maar ook hier is men niet zeker van. Het gemeentelijk archief blijft vaag en karig over deze man.
Lambert Aerts (° Boorsem 20 maart 1875 † Wijshagen 12 oktober 1937) was pastoor te Heppen van 1915 tot aan zijn dood.
Wil je meer weten over de pastoor, lees dan dit artikel.
Leo Jansen werd in 1809 geboren te Oostham. In 1834 werd hij tot priester gewijd en kwam in 1838 als proost naar Heppen. Eén jaar later werd Heppen door zij toedoen een zelfstandige parochie. Hij overleed in 1882 in zijn geboortedorp Oostham.
Pater Asteer werd op 20 juli 1914 geboren te Weelde als Gust SELS. Hij overleed te Leopoldsburg op 25 november 1999. Hij bouwde het kerkje van het Strooiendorp en zou er 46 jaar de priester zijn. Wil je meer te weten komen over Pater Asteer? Lees dan dit bericht.
Pater Lemmens werd geboren te Luik op 17 december 1923. Het mijnwerkersgezin Lemmens vestigde zich enkele jaren later te Heppen. Na zijn priesterwijding in 1948 studeerde hij Chinees en geneeskunde. Hij specialiseerde zich in tropische ziekten en in 1958 vertrok hij als pater scheutist naar het eiland Sulawezi in Indonesië, waar hij in 1974 aan een hartaanval overleed. Meer info vindt u in dit artikel over zijn gedenkbeeld.
Priester Edward Poppe (1890 – 1924) was vanaf 1922 de geestelijke leider van de “Centre d’Instruction pour Brancardiers Infirmiers” (C.I.B.I.). De C.I.B.I. in Leopoldsburg werd opgericht om geestelijken, die vanaf 1921 ook dienstplicht moesten vervullen, toe te laten een opleiding tot brancardier-verpleger te volgen. In 1924 stichtte hij het Karmelklooster.
Op 3 oktober 1999 werd Priester Poppe zalig verklaard.
Meer over Priester Poppe vindt U hier.
Boudewijn Albert Karel Leopold Axel Marie Gustaaf (Brussel, 7 september 1930 – Motril, 31 juli 1993), Hertog van Brabant (1934–1950), Graaf van Henegouwen (1930–1934), Prins van België, regeerde in de periode 1950-1951 als koninklijk prins en van 1951 tot 1993 als koning der Belgen.
Ramskapelle (Nieuwpoort) is een polderdorp aan de Ijzer. Op 15 oktober 1914 braken de Duitsers doorheen de Belgische linies en bezetten Ramskapelle. Het 6 Linieregiment, gesteund door het Franse 16 Bataillon de Chasseurs à Pied, heroverden Ramskapelle op 30-31/10/1914. Dit wapenfeit laat de Belgen toe het plan, de Ijzervlakte onder water te zetten, uit te voeren. Het leverde het 6 Linieregiment een eervolle vermelding op hun vaandel op, en Leopoldsburg een straatnaam.
Romain Defeuter werd geboren te Gent op 18 september 1901. Samen met Marie-Louise Van Gaever baatte hij een café, de Floralie, uit in de Koningstraat. Hij was lid van de vrijwillige brandweer en later hulpagent bij de politie van Leopoldsburg.
Tijdens de oorlog sluit hij zich aan bij de verzetsgroep “Bayard” . Hij werd door de Gestapo opgepakt en te Antwerpen gefusilleerd op 28 juni 1944.
Aan de zijgevel van het gemeentehuis werd een bronzen gedenkplaat aangebracht als eerbetoon aan deze moedige brandweer -en politieman.
Deze naam heeft 2 kandidaten naar wie ze genoemd is:

Fernand du Roy de Blicquy (° Blicquy 15-12-1836 - † Watermaal-Bosvoorde 18-09-1913).
Generaal Fernand du Roy de Blicquy (1836-1913)
In zijn staat van dienst lezen we:
- Vleugeladjudant van de Graaf van Vlaanderen (1870 -1905);
- Commandant van het 2de Regiment Gidsen van 1885 tot 1886;
- Stafchef van de Cavalerie (1891 - 1898):
- Commandant van de 2de Cavaleriedivisie (1898-1902);
- Ere-Vleugeladjudant van Koning Leopold II (1905-1909);
- Luitenant-Generaal der Cavalerie.

========================================================================

Baron Generaal Albert du Roy de Blicquy. (°Brussel 12-06-1869 - † Brussel 09-09-1940).
Achtereenvolgend werd deze baron:
- Ordonnans Officier van de Graaf van Vlaanderen ( 1898-1900).
- Ordonnans Officier van Prins Albert (1900-1909)
- Waarnemend Adjudant-Generaal, Chef van het Militair Huis van Koning Albert I en Gezant van het Militair Huis van Koning Albert 11914-1918).
- Commandant van het Departement van de Grootjonker van Koning Albert I (1908-1918)
- Eerste Ordonnans Officier van Koning Albert I, (1909-1917)
- Commandant van het 1ste Regiment Gidsen, (1917-1918)
- Commandant van het 2de Regiment Gidsen (1918-1920)
- Commandant van de 2de Cavaleriebrigade (1920-1925)
- Commandant van de Divisie Lichte Cavalerie (1925-1926)
- Commandant van het 1ste Cavaleriedivisie (1926-1928)
- Commandant van het Cavaleriekorps (1928- 1929)
- Inspecteur-Generaal van de Rijkswacht (1929- 1931)
- Ere-Jonker van Koning Albert I (1914-1934)
- Ere-Vleugeladjudant van Koning Albert I (1917- 1934)
- Ere-Vleugeladjudant van Koning Leopold III (1934-1936)
- Luitenant-Generaal der Cavalerie
Pieter Paul Rubens, geboren te Siegen, Nassau op 28 juni 1577 en gestorven te Antwerpen op 30 mei 1640. Rubens was een Zuid-Nederlands schilder, tekenaar en diplomaat, zoon van de Antwerpse advocaat en schepen Jan Rubens en van Maria Pypelinckx.
Op 22 april 1915 gebruikten de Duitsers voor het eerst gifgas te Steenstraete, een gehucht van Ieper. De chloorgasaanval, die vooral Franse troepen trof, gebeurde in de sector van het Regiment Grenadiers (tot 1914 de “Beremutsen”). Samen met Fransen en Canadezen slagen de Grenadiers er nadien in om de bres in de frontlinie te dichten. De eervolle vermelding “Steenstraete” zal dan ook later op het vaandel van dit regiment worden bijgeschreven en Leopoldsburg krijgt een Steenstraetelaan.
Tabora, stad in het huidige Tanzania. Gedurende WO I lag Tabora in Duits Oost-Afrika (Tanganjika). De geallieerden (Engelsen, Fransen en Belgen) hadden tijdens de Oost-Afrika veldtocht hun handen vol aan de Duitse generaal Paul Emil von Lettow-Vorbeck. Als onderdeel van een tangbeweging slaagde de Belgische generaal Charles Tombeur, bevelhebber van de Forces Publiques, erin de stad Tabora op de Duitsers te veroveren na hevige gevechten (september 1916). Deze slag is ook een onderdeel van de film “The Young Indiana Jones Chronicles”.
10 jaar na de eerste trein reed in 1888 de eerste stoomtram van Bourg-Léopold naar Bree. 2 jaar later werd de verbinding met Maaseik gelegd.
De tramlijn kwam naast “den ijzeren weg” te liggen. Hierdoor werd Leopoldsburg een belangrijk knooppunt op de tramlijn Beringen-Maaseik en op de spoorweg Diest-Mol.

Hubert Anselme Vander Elst was de eerste burgemeester van het toenmalige Bourg-Léopold (18/12/1850 tot 24/11/1871).
Hij werd geboren te Meerhout op 27 januari 1809 en overleed te Leopoldsburg op 24 november 1871.
Zijn grootste verdiensten waren, naast de uitbouw van de gemeente, ook de inrichting van het onderwijs, de aanleg van verharde wegen en de verbetering van de volkshygiëne.
Antoon van Dyck werd geboren te Antwerpen op 22 maart 1599 en is gestorven in Londen op 9 december 1641. Van Dyck was een Zuid-Nederlands schilder en etser, maakt met Rubens en Jordaens het drietal uit van de Antwerpse schilderschool der 17de eeuw.
Victor Lemmens werd geboren te Koersel op 18 september 1900 en overleed te Brussel op 8 oktober 1942 als slachtoffer van het nazi-regime. Een interessant krantenartikel kan je HIER vinden!
Victor Swerts, geboren te Anseremme op 9 september 1886, overleed in de gevangenis van Sint-Gillis (Brussel) op 18 maart 1941 als slachtoffer van het nazi-regime.
Tussen 1922 en 1942 was Leopoldsburg rijk aan 2 wielerbanen. De omgeving van de velodrome was geheel afgestemd om renners en publiek van alle comfort te voorzien.
Meer over de wielerbanen van Leopoldsburg kan u in dit artikel vinden.
Straatnaam
Informatie
_____________

This article is also available in English