Militair Kerkhof van het Gemenebest

Militair Kerkhof van het Gemenebest

De Britse Expeditiemacht was betrokken bij de latere stadia van de verdediging van België na de Duitse invasie in mei 1940 en leed veel slachtoffers bij de terugtrekking naar Duinkerken. De Gemenebest-troepen zijn niet teruggekomen tot september 1944, maar in de tussenliggende jaren werden veel vliegtuigen neergeschoten of neergestort bij aanvallen op strategische doelen in België, of tijdens hun terugtocht van opdrachten over Duitsland.

Er zijn ongeveer 35 oorspronkelijke begraafplaatsen op de Oorlogsbegraafplaats Leopoldsburg in verband met geïsoleerde inzet in of in de buurt van het dorp in mei 1940. Van de overige zijn sommige begrafenissen van het militaire ziekenhuis dat in het laatste deel van 1944 in Leopoldsburg werd opgericht en andere werden naar de begraafplaats gebracht vanuit de omliggende regio’s.

Er zijn nu 767 Gemenebest begrafenissen van de Tweede Wereldoorlog op de begraafplaats, waarvan er 16 van een onbekend soldaat zijn, en een aantal Poolse en Nederlandse oorlogsgraven.

Een excel document dat alle namen bevat, kan hier teruggevonden worden. Een plan van het kerkhof kan hier teruggevonden worden.

This article is also available in English