Mijn Koningshuis

Mijn Koningshuis

Mijn Koningshuis was een museum dat bestaan heeft van 2001-2010 en was gevestigd aan Antwerpsesteenweg 1.

Het betrof een particuliere collectie van voorwerpen die met het Belgisch koningshuis verband houden en die is uitgebouwd door Astrid Bammens. Zij richtte in 1995 een tentoonstelling over het onderwerp in te Retie.

Later werd een leegstaand café, Quatre-Bras genaamd, omgebouwd tot een museum met stijlkamers en veel voorwerpen die betrekking op het Belgische koningshuis hadden. In 2001 werd het museum geopend.

Het huis werd onteigend. De provincie Limburg maakte een rotonde.

Dit museum was een “privé” en niet gesubsidieerd ondanks het succes.

Het museum sloot de deuren op 31 december 2010.

Op 02 oktober 2003 zorgde een defect aan een elektrisch vuurtje dat er een smeulende brand uitbrak. De schade was groot. Zo’n zes à zeven vierkante meter ging volledig in vlammen op. Het bleef beperkt tot voornamelijk papierwerk. In de rest van het gebouw is er heel veel rookschade.

25 maart 2014 was de allerlaatste dag voor het gebouw. Het moet wijken voor de aanleg van de nieuwe rotonde.

De Quatre Bras was een begrip in Leopoldsburg. Jarenlang was het reusachtige pand aan het vijfarmenkruispunt een van de populairste cafés van de legergemeente. In een ver verleden zette Ingrid Berghmans er in een achterzaaltje ook haar eerste stappen in de judosport, waarin ze zou uitgroeien tot de beste van de wereld.

Neem een kijkje in het museum of bekijk de folder

Kijk ook eens naar de oude postkaarten

 

 

This article is also available in English