De Discipline (bijgewerkt)

De Discipline (bijgewerkt)

In 1845 ging men in het Kamp Beverlo over tot het bouwen in vaste materialen. Het jaar daarop ging de tweede fase van de aanleg van het Koninklijk Park van start.

Voor hulp bij deze werken stuurde generaal Chazal enkele jaren later een “Compagnie sans floche” (Alle militairen uit die tijd droegen een kaki muts met floche, waar ze bijzonder fier op waren. Bij soldaten die door de krijgsraad veroordeeld waren werd de floche van de muts afgenomen.) of “Tuchtcompagnie” naar het kamp.
Zij gingen er werken onder leiding van de genieofficieren en de tuinbouwschool van Gembloers.

Tijdens hun verblijf in het Kamp van Beverlo zou de “Discipline” worden ondergebracht in een aantal blokken in het infanteriekamp. Die paar blokken werden met een muur omgeven en op die manier dus gescheiden van de rest. Zo ontstond uiteindelijk een nieuw kwartier.

Tijdens het geallieerd bombardement in de nacht van 26 op 27 mei 1944 werd meer dan duizend ton aan bommen gedropt wat de volledige vernieling van het infanteriekamp veroorzaakte.

Van het voormalige kamp is niets meer terug te vinden. Vanaf september 1980 werd het kwartier benoemd naar luitenant-kolonel Bremer (zie ook het artikel over het schietveld met uitleg over de Bremerschijf).

UPDATE (met dank aan Martin BOGAERT): de locatie van de discipline was niet waar het huidige kwartier BREMER is, maar was wel gelegen naast het huidige sportplein van het kwartier!

 

Kijk ook eens naar de oude postkaarten

This article is also available in English