Gedenkbeeld van Pater Clement Lemmens

Gedenkbeeld van Pater Clement Lemmens

Getogen in Heppen trad Clement Lemmens in september 1942 toe tot de Scheutisten met de bedoeling om missionaris in China te worden naar het voorbeeld van pater Verbist. Maar daarvoor moet hij eerst dokter worden; van 1952-1956 studeert hij te Leuven en voltooid zijn opleiding met “grote onderscheiding”. Het volgende jaar specialiseert hij zich te Antwerpen in tropische geneeskunde.

China was na de Maoïstische Revolutie van 1949 geen optie meer voor een missionaris. Dus werd het Indonesië.

Zijn eerste missiepost staat in Raha op het eiland Muna (Sulawesi Tenggara). Daar probeert hij zo goed en kwaad als kan het ziekenhuis uit te bouwen. In de lente van 1965 gaat hij met herstelverof terug naar België; de malaria en de veelvuldige dysenterie eisen hun tol.

In november ’65 is hij reeds op zijn nieuwe missiepost, ditmaal te Kendari. Daar moet hij van nul vertrekken: geen ziekenhuis, geen kerk, geen huis. Hij bouwt er het Rumah Sakit Santa Anna dat in 1969 plechtig geopend wordt. Ondertussen ontsnapt hij op het nippertje aan de dood na drie hartaanvallen op één nacht. Ook de kerk wordt ingewijd.

In 1970 wordt hij tot ereburger van Heppen benoemd. Na dit korte verlof keert hij terug naar Kendari maar alhoewel het werk verlicht wordt door de aankomst van nieuwelingen, kan de pater niet stilzitten en dat terwijl zijn hart steeds vaker opspeelt. Op 11 augustus 1974 klopt het dan ook voor de laatste keer. Hij wordt in Kendari begraven.

Het borstbeeld staat voor het Heemkundig museum Heppen, Pastoor Aertsstraat, Heppen.

Dank aan Patrick Wens voor de tekst.

This article is also available in English