… er Waffen-SS arm-adelaars bestaan onder de naam ‘Leopoldsburg-uitvoering?

… er Waffen-SS arm-adelaars bestaan onder de naam ‘Leopoldsburg-uitvoering?

Wist U Dat Er Waffen-SS arm-adelaars bestaan onder de naam ‘Leopoldsburg-uitvoering?

Met dank aan Gerd Vantyghem voor deze uitleg!

De benaming “Leopoldsburg-uitvoering” is een benaming die oudere verzamelaars tot ca. 2005 aan deze adelaars gaven, wellicht omdat ze tot na de oorlog veel voorkwamen en opdoken in die regio. Wellicht moet dit worden gezien in context van lokale (militaria)winkeltjes, of winkeltjes waar men militaire insignes verkocht rond het kamp in het dorp.

De reden waarom er tijdens de oorlog precies in de regio Leopoldsburg een nood was aan verkooppunten van allerhande insignes en uitrustingsstukken, is omdat de Duitsers de kazernes tijdens de bezetting ook gebruikten. Zo werd bijvoorbeeld de 12. SS-Pz.-Div. ‘Hitlerjugend’ grotendeels in Limburg opgeleid en gekazerneerd vanaf midden ’43. Natuurlijk gebruikten ze de terreinen en blokken van Leopoldsburg, maar zo’n divisie telde tot 16.000 manschappen. De kazernering en inkwartiering strekte zich, naar wat men mij vertelde, zelfs tot in Genk.

Wegens bovenstaande reden werd dit type van vogel door de ‘oude verzamelaars’, de eerste decennia na de oorlog, vaak met Leopoldsburg in verband gebracht, omdat ze daar vaak opdoken, en vandaar de benaming ongetwijfeld.
Ondertussen weten we echter met grote zekerheid dat ze in Aalst werden vervaardigd, bij een firma die nu nog bestaat. (Nominette). Er blijkt een heel sterke gelijkenis met de vooroorlogse en na-oorlogse insignes van deze firma qua weving en fabricage. De firma zelf ontkent het ooit voor de Duitsers te hebben gewerkt, maar de persoon die dit heeft onderzocht is er vrij zeker van.

 

Update van 01 juni 2020

Ook tijdens de Eerste Wereldoorlog waren er winkeltjes in Leopoldsburg die gericht waren aan de Duitse bezetter. Ziehier een de winkel op de locatie waar vandaag het Kamps Cafeke is!

Met dank aan Etienne BIES voor de foto en het verklaren van de locatie.

This article is also available in English

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *