Straatnamen

Een aantal straten en pleinen werden hernoemd om burgemeesters en bekenden van Heppen te huldigen. Ik hoop deze korte lijst in de nabije toekomst wat te kunnen uitbreiden! Als U nog een straat kent, of hebt U een foutje gevonden, twijfel niet en laat het me weten via het contactformulier.

Als er een postzegel onder de straatnaam staat, dan kan je hierop klikken om een aantal oude postkaarten te zien.

Straatnaam
Informatie
_____________
Willem Hendrickx, de eerste burgemeester van Heppen, werd geboren te Diest in 1807. Zijn ouders dreven een Eierhandel, maar lieten hun zoon eerst enkele jaren studeren voor hij ook in de zaak kwam. Toen het militaire kamp van Diest naar Beverlo verhuisde (1835), verlegde ook Willem zijn handel. Zo maakte hij in Heppen kennis met Therese Theys en trouwde er met haar in 1839.

Op aanraden van de pastoor ging Willem in de lokale politiek. Vanaf januari 1846 werd hij gemeenteraadslid in Beverlo en op 23 februari schepen. Hierdoor werd hij de aangewezen man om de eerste burgemeester van Heppen te worden.

Willem Hendrickx stierf in Heppen op 28 augustus 1888. Over zijn uitvaart op 11 september deden jarenlang de wildste verhalen de ronde. Men zou ‘de Zuipvaart van de oude Burgemeester’ niet snel vergeten.
Hendrickx
Leo Jansen werd in 1809 geboren te Oostham. In 1834 werd hij tot priester gewijd en kwam in 1838 als proost naar Heppen. Eén jaar later werd Heppen door zij toedoen een zelfstandige parochie. Hij overleed in 1882 in zijn geboortedorp Oostham.
Pater Lemmens werd geboren te Luik op 17 december 1923. Het mijnwerkersgezin Lemmens vestigde zich enkele jaren later te Heppen. Na zijn priesterwijding in 1948 studeerde hij Chinees en geneeskunde. Hij specialiseerde zich in tropische ziekten en in 1958 vertrok hij als pater scheutist naar het eiland Sulawezi in Indonesië, waar hij in 1974 aan een hartaanval overleed. Meer info vindt u in “Monumenten“.
Straatnaam
Informatie
_____________

This article is also available in English