Op het internet kunnen we veel terugvinden. Maar soms is het een lange zoektocht. Zo is het ook wanneer je een video over Leopoldsburg wil terugvinden. Ondertussen heb ik er een paar gevonden die wel op deze website passen. Om het je wat gemakkelijker te maken kan je de video’s hieronder terugvinden. Heb je er nog eentje gevonden? Dan mag je het mij altijd laten weten!

 

BRITISH PATHÉ TV – FILM ID:1891.05

Leopoldsburg, België. Britse troepen gaan te voet verder langs spoorlijnen. Diverse beelden van officieren buiten het gebouw. Diverse foto’s van beschadigde gebouwen. Reisfoto’s voorbij draadomheiningen van het oorlogsgevangenenkamp? Meer foto’s van beschadigde gebouwen. Een Bren Gun Carrier rijdt door straten. Meer beelden van schade. (zonder geluid)

TELEVOX – 1988: 

Een overzicht van de eenheden die deel uitmaakten van de 1 Ps Inf Bde in Leopoldsburg. Een VHS-video van Televox uit 1988. 

 

GEMEENTE LEOPOLDSBURG – 1994: 

Video van gemeente Leopoldsburg uit 1994, waarin de verschillende diensten worden getoond.

HEEMKUNDIGE KRING LEOPOLDSBURG – 09 oktober 2013

 Geschied- en Heemkundige Kring Leopoldsburg. Herdenking executies tijdens de bevrijdingsdagen aan de Treurgracht, Dodengracht, Slachtersbeek. De Middenschool Atheneum Campus Leopoldsburg heeft het peterschap over het monument. De gemeente Leopoldsburg en de Nationale Confederatie van Politieke Gevangenen en Rechthebbenden van België, herdachten het feit dat op 6 september 1944, Duitse soldaten en Vlaamse SS’ers 22 politieke gevangenen executeerden aan de Dodengracht. Tal van oud-strijders woonden de plechtigheid bij. 

    

HEEMKUNDIGE KRING LEOPOLDSBURG – 14 december 2013

Adjudant DeKeyser Geschied- en Heemkundige Kring Leopoldsburg v.z.w. 14 december 2013. Herdenkingsplechtigheid van Adjudant DeKeyser Florentinus, die als verzetsstrijder werd opgepakt door de Nazi’s op 8 april 1944. Nadat hij gedeporteerd werd naar het concentratiekamp Gross-Rosen, werd hij doodgemarteld en overleed op 11 december 1944. Aan het huidige Commissariaat van de Politiezone Kempenland werd in de jaren tachtig een gedenkplaat aangebracht. In 1995 onthulde de Heemkundige Kring Leopoldsburg een verklarend straatnaambord aan de ‘Adjudant De Keyserstraat’. Nadien werd geen enkel initiatief tot huldiging meer genomen. Op initiatief van zijn zoon Jos DeKeyser vond een ingetogen plechtigheid plaats waarmee men niet alleen zijn vader, maar ook ‘alle’ politieke gevangenen uit ons gewest wil eren. 

 OPENDEURDAG BRIGADE LEOPOLDSBURG –  21 mei 2014:

Opendeur Leopoldsburg 2014 Deel van het WO1 defilé in de basis.

    

BELGIAN DEFENCE – 21 mei 2014:

Tijdens de opendeurdag van de Landcomponent, op 18 mei in Leopoldsburg, was er ook ruime aandacht voor het verleden. Figuranten in uniformen van de Eerste en Tweede Wereldoorlog brachten beide periodes terug tot leven met voertuigen en materieel uit die tijd.  

TV LIMBURG – 14 september  2014: 

Vandaag was het Monumentendag en deze keer stond alles in het teken van ‘Erfgoed vroeger, nu en in de toekomst’. Een van de monumenten, in de kijker was het station van Leopoldsburg, en dat omwille van het verhaal van de eerste wereldoorlog.

 

TV LIMBURG – 22 april 2015: 

Vandaag is het precies honderd jaar geleden dat voor het eerst een massavernietigingswapen werd ingezet tijdens een oorlog. In Langemark in West-Vlaanderen gebruikte het Duitse leger tijdens Wereldoorlog 1 voor het eerst gifgas. Heel wat geallieerde soldaten lieten die dag het leven. Het chloorgas dat toen ingezet was, had het Duitse leger twee weken voordien nog getest in Leopoldsburg. Het Kamp van Beverlo was namelijk het oefenterrein van het Duitse leger.  

 TV LIMBURG – 23 oktober  2017: 

Het kwartier Reigersvliet is 70 hectare groot, 10 hectare daarvan wordt gebruikt voor de nieuwe gevangenis.

    

LEOPOLDSBURG 25jaar geleden (waarschijnlijk eind jaren 90):